TEKST: Susanne Dencker – LivsSpor. FOTO: Steffen Capell.

Årets stærke line-up foldede sig ud i alle farver på festivalens scener. Den røde lampe var ude for første gang i fem år. De cirka 20.000 besøgende bølgede over tre dage rundt i musik, kærlighed og fællesskab. Vejret var – fraset en enkelt byge – optimalt under hele festivalen. En række nye og komplicerede tiltag fungerede.

Festivalchef Lasse Mortensen:

– Det er svært at få armene ned – selvfølgelig især fordi serviceloven endelig er lavet om, så publikum igen har mulighed for at vælge deres festival til. Vi kan nu koncentrere os om det, vi er sat i verden for – nemlig at sparke den vildeste og kærligste festival over lægterne til glæde og gavn for vores fantastiske kernepublikum.

Fremtidssikring

Lasse Mortensen lægger ikke skjul på, at de 12 måneder op til festivalen 2018 har været et massivt arbejdsår:

– Er der én ting, festivalens krise har lært os, så er det, at verden vil os. Det er vildt, så meget hjælp og støtte vi har fået. Fra vores publikum, vores trofaste 2.200 frivillige medhjælpere, vores sponsorer, fra pressen, fra Skanderborgs borgere og politikere. Vi skylder både vores publikum og vores venner at gøre alt, vi kan, for at fremtidssikre festivalen. Den – og dens brand – skal stå så stærkt som muligt, så vi ikke kommer i livsfare, hvis politikerne igen mister fokus på at sikre vores publikums ret til fede fritidsaktiviteter.

De nye tiltag er fx et nyt elektronisk billetsystem, den ny elektronisk portal ’Hector’ til medhjælperne, et nyt betalingssystem, et stort arbejde med at fremtidssikre festivalens interne organisering og massivt fokus på at løfte sikkerheden på pladsen.

Kørestolsvejen og karmavagterne

Der har gennem en del år været problemer med, at publikum ’camperer’ med borde og stole foran scenen, når de har brug for at hvile sig under og mellem koncerterne, i stedet for i det såkaldte ’stoleområde’ ved siden af og bag lydtårnet.

– Vi forstår godt, at det sker. Men det er bare for farligt, hvis der opstår en krisesituation, forklarer Lasse Mortensen. – I år har vi med karmavagterne og kørestolsvejene virkelig fået fat i den lange ende. Næste år skal vi se på, om vi på en eller anden måde kan få ’stoleområdet’ udvidet. For, fastslår Lasse Mortensen – behovet for at kunne få et hvil er der, og det er vigtigt, at vi udvikler vores festival, så den passer til vores publikum.

Musikken

En perlerække af stjernestunder opstod på festivalens fire scener. Sølunds uovertrufne dronning Birthe Kjær, der som sædvanlig fik hele festivalen i Den Knald Røde Gummibåd. Lukas Graham og band, der valgte at bruge Sølund-scenen til for første gang at spille to af sine nye numre: ’Lullaby’, der er skrevet til sangerens datter, Viola og ’Love Someone’, der er til Lukas Grahams kone Rillo. Ku’ vi li’ numrene? Ja, for faen da! Brugerbandet Music Unites Europe, der var overtrufne i deres tribute til David Bowie & Tom Petty. Thomas Helmig, der VÆLTEDE festivalen til afslutningskoncerten torsdag aften. Og den unge Karl William, der stod på Store Scene for første gang – og så lige under festivalens eneste men massive regnbyge.

– Det var tydeligt, at den enormt talentfulde og sympatiske unge kunstner var kommet på en svær opgave. Magisk at opleve, hvordan han pludselig turde åbne sit hjerte og møde Verdens Kærligste Publikum med kolossal kraft. Hold da op for en oplevelse, reflekterer festivalchefen.

Sølund Musik-Festival 2019 bliver nr. 34 i rækken. Glæd dig til den 11.-13. juni. Kan du ikke vente med festivalstemning, så nyd vores forrygende fotografers billeder fra 2018. De ligger i vores galleri her.