TEKST OG FOTO: Susanne Dencker, www.livsspor.dk 

I et interimistisk studie bag Store Scenes førerbunker ligger ”HandiPressen”, Sølund Musik-Festivals redaktion bemandet med journalister med udviklings-handicap. Hvert år producerer HandiPressen en række helt særlige portrætinterviews med festivalens stjerner.

Festivalen dribler ind i sine sidste timer torsdag aften. Journalist Niels Bagge og kollegaen Kirsten Bastholm, der begge til hverdag bor i Odense på Fyn, er færdige med deres opgaver på denne festival.

”Vi bliver desværre nødt til at skynde os lidt,” beklager Niels. Et af hans yndlingsbands – Magtens Korridorer – går snart på Store Scene.

En perlerække af stjerneinterviews

Både Niels og Kirsten har siddet i interviewstolen mange gange. Nu er de bænket på den anden side af bordet, hvor Birthe Kjær, Mads Langer, Rasmus Seebach, Johnny Madsen, Burhan G, Peter AG, Lars Lilholt, DAD, Infernal, AQUA … Lukas Graham … stort set alle danske popstjerne, gennem tiderne har siddet før dem.

Hvordan forbereder de et interview? Niels lægger ud.

– Når jeg får at vide, hvilken kunstner jeg skal interviewe, går jeg i gang med at forberede mig grundigt. Jeg læser en masse om personen. Jeg hører også hans musik mange gange. Jeg bliver ved, til spørgsmålene begynder at komme.

Niels spørger helst ind til musikken og til kunsternes karriere. Det private er privat, synes han.  

– Men stemningen under interviewene bliver tit så god, at kunsterne selv begynder at åbne op, fortæller Niels.

Interviewet, der gik verden rundt

Sådan var det også for tre år siden, da den dengang 31 år gamle journalist interviewede den næsten jævnaldrende Lukas Graham, da verdensstjernen gæstede Sølund Musik-Festival for første gang.

– Han var virkelig flink og tog sig god tid. Han havde lige svaret mig på, hvordan han havde skrevet ”7 years”. Og så spurgte jeg ham jo bare om, hvad han troede fremtiden ville bringe? ”Tjjja”, svarede han. ”For meget arbejde og for lidt tid til familien.” Det var han lidt træt af, fordi han skulle snart være far til en lille pige.

Niels’ interview med nyheden om, at det var en datter, Lukas og hans kone ventede, gik verden rundt.

– Det var godt nok lidt vildt, mindes Niels, men næsten endnu vildere var det, Lukas Graham sagde til publikum, da han umiddelbart efter interviewet stod på Store Scene.

– Han fortalte, at han lige var blevet interviewet af mig inde bag ved. Og så sagde han ”Tak Niels” fordi mit interview var godt og velforberedt. Han sagde også, at det kunne mange af de professionelle journalister lære meget af. Det var jeg stolt af.

Journalistik i blodet

Kirsten fortæller, at hun til daglig arbejder som journalist på Mediehuset i Odense – en mediearbejdsplads for mennesker med udviklingshandicap.

– Jeg har også skrevet til flere magasiner, så man kan godt sige, at jeg har journalistik i blodet.

Et af højdepunkterne i den 56 år gamle journalists karriere kom, da hun onsdag formiddag interviewede det odenseanske succesband BALI, der består af musikere med forskellige udviklingshandicaps.

– De er bare så dygtige og søde og nemme at snakke med. Så det var rigtig spændende at interview dem.

Kirsten forbereder sig på samme måde som Niels, som hun betegner som en rigtig god kollega, som hun elsker at arbejde sammen med.

Godt med coaching

– Og når jeg er færdige med spørgsmålene, gennemgår jeg dem sammen med Carsten og Peter (Carsten Bachmann og Peter Pedersen, presseansvarlige for HandiPressen, red). – Dem har vi et rigtigt godt samarbejde med. Det er ikke noget med, at de finder på vores spørgsmål. Det gør vi selvfølgelig selv. Men vi snakker lige om, hvordan vi skal stille spørgsmålene. Og hvis vi er lidt nervøse, så hjælper det at snakke med dem om det, forklarer Kirsten og nikker ja, da nærværende journalist foreslår, om Carsten og Peters arbejde kan sammenlignes med en coach.

Magtens Korridorer tordner om kap med regnen udenfor. Interviewet er slut. Begge journalister nikker ivrigt ja til, at de også er at finde i HandiPressen næste år. Niels får også flettet ind, at de, der har lyst, kan finde ham på hans YouTube-kanal, der bare hedder Niels Bagge

Se eller gense:

Niels’ legendariske interview med Lukas Graham her.
https://ru-clip.com/video/p22FPzO4PV4/lukas-graham.html

Kirstens dejlige interview med BALI her. Foto: Susanne Dencker
https://www.facebook.com/handipressen/videos/1545684938876437/

Tjek flere af HandiPressens massivt gode stjerneinterviews her:
https://www.facebook.com/handipressen/?hc_ref=ARQcTs-_NmXs9hROqLIaT6hGsYc8lm6v7FgHYmrbJQxR3sJkoButJbZeWvSDWfOiV94

—————————–

FAKTA: HANDIPRESSEN er et projekttilbud til brugergrupper, der arbejder med aviser, hjemmesider, radio eller fjernsyn. Er du handi-journalist, og har du en drøm om at interviewe din favoritstjerne eller være med til at sende live fra festivalen, har du mulighed for det på Sølund Musik-Festival.

Vil du være journalist i HandiPressen? Læs mere på Sølund Musik-Festivals hjemmeside her: http://www.solundfestivalen.dk/backstage/handipressen/