HISTORIE

 

Tre junidage med musik, fællesskab og kærlighed

Sølund Musik-Festival er verdens største musikfestival for mennesker med udviklingshandicap og deres ledsagere. Under visionen om musik og kærlighed til alle samles omkring 20.000 mennesker i tre junidage hvert år i Landsbyen Sølund i Skanderborg.

Sølund Musik-Festival skruede op for musikken og kærligheden første gang i 1986. Året før fik en håndfuld medarbejdere i Landsbyen Sølund ideen til festivalen. Inspirationen fik de på et inspirerende, men noget teoretisk kursus om handicap og seksualitet.

Ét er teori, noget andet er praksis

“Efter kurset sad de og tyggede drøv over en pilsner,” fortæller festivalleder Lasse Mortensen. “Praktikerne var jo frustrerede over, at ét var teori, men hvordan fik man teorien ud i praksis? Hvordan kunne der skabes et sted, hvor mennesker med udviklingshandicap kunne mødes, have det sjovt, få fælles oplevelser, få venskaber og måske få sig en kæreste?”

Musik og kærlighed har til alle tider været den bedste vitaminindsprøjtning til kærestepar. Så selvfølgelig var svaret i Skanderborg, Danmarks festivalby nummer ét, at mennesker med udviklingshandicap skulle have deres helt egen festival. Her skulle rammerne være sådan, at man kunne sætte fuld skrue på at være menneske, musikelsker, kæreste, ven og samtidig være minimalt generet af at være handicappet.

Ikke langt fra ide til handling

Allerede samme år var foreningen Sølund Musik-Festival – sammen med maskotten Frits – en realitet. Og Lasse Mortensen samt et par bestyrelsesmedlemmer har været med lige siden.

Det lykkes år efter år at skyde festen i gang på grund af en aktiv og ulønnet bestyrelse på 12 medlemmer, mere end 2.000 frivillige medhjælpere og en lang række uhørt gavmilde sponsorer og meget hjælpsomme legekammerater.